Polymyalgia revmatika (PMR) er en inflammatorisk sykdom som primært påvirker eldre mennesker

19 september 2023
Johanne Hansen

Symptomene inkluderer smerte, stivhet og begrensninger i bevegelse, spesielt i skulder- og bekkenområdet. Fysisk aktivitet og trening kan spille en viktig rolle i behandlingen og forvaltningen av PMR. Denne artikkelen gir en grundig oversikt over PMR-trening, inkludert ulike typer trening, kvantitative målinger og forskjeller mellom treningstilnærminger, samt en historisk gjennomgang av fordelene og ulempene ved ulike metoder.

1. Overordnet oversikt over PMR-trening

PMR-trening er en viktig del av et helhetlig behandlingsprogram for personer med polymyalgia revmatika. Trening kan bidra til å forbedre muskelstyrke, fleksibilitet og generell funksjonsevne. Det kan også redusere smerte og stivhet, forbedre sirkulasjonen og styrke immunforsvaret. Det er imidlertid viktig å tilpasse treningen individuelt, slik at den passer til den enkeltes evner, toleranse og symptomer.

2. Presentasjon av PMR-trening

exercise

Det er flere forskjellige typer trening som kan være gunstige for personer med PMR. Noen av de mest populære treningsformene inkluderer:

– Aerob trening: Dette innebærer aktiviteter som øker hjertefrekvensen og får deg til å puste raskere, for eksempel jogging, sykling og svømming. Aerob trening bidrar til å forbedre hjerte- og lungens funksjon, øke sirkulasjonen og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

– Styrketrening: Dette involverer bruk av motstand for å bygge muskelstyrke og forbedre funksjonell kapasitet. Styrketrening kan hjelpe til med å støtte og stabilisere leddene, forbedre balanse og bidra til økt muskelmasse.

– Fleksibilitetstrening: Dette fokuserer på å forbedre bevegelsesområdet i leddene og øke musklens elastisitet. Fleksibilitetstrening kan redusere stivhet og forbedre generell bevegelighet.

3. Kvantitative målinger om PMR-trening

Det finnes flere måter å kvantifisere effekten av PMR-trening. En vanlig metode er å måle smerte og stivhet på en visuell analog skala (VAS). Dette gjøres ved at deltakerne angir intensiteten av deres smerte og stivhet på en skala fra 0 til 10. En annen metode er å bruke funksjonelle tester, for eksempel en 6-minutters gåtest, for å vurdere den generelle funksjonsevnen til deltakerne før og etter treningsintervensjonen.

4. Diskusjon om forskjellige PMR-treninger

Det er flere viktige forskjeller mellom ulike tilnærminger til PMR-trening. For eksempel kan intensiteten av treningsøktene variere, med noen programmer som fokuserer på lav til moderat intensitetstrening, mens andre kan inkludere høy intensitetstrening.

I tillegg kan treningene være individuelle eller gruppebaserte. Individuelle treningsøkter gir mer fokus på den enkeltes behov og evner, men gruppetreninger kan gi fordelen av sosial støtte og motivasjon.

Det er også forskjeller i treningsvarigheten. Noen programmer kan vare i noen få uker, mens andre kan pågå i flere måneder eller være en del av en langsiktig livsstilsendring.

5. Historisk gjennomgang av fordeler og ulemper med PMR-trening

Gjennom historien har det vært mange fordeler og ulemper med ulike PMR-treningsmetoder. Noen fordeler inkluderer smertelindring, økt styrke og stabilitet, forbedret funksjon og redusert risiko for komplikasjoner som osteoporose og hjerte- og karsykdommer. Ulempene kan inkludere mulig overbelastningsskade, muskelsmerter og ubehag, og behovet for individuell tilpasning av treningen for å unngå smerter og forverring av symptomer.I konklusjonen er PMR-trening en viktig del av en helhetlig behandling for personer med polymyalgia revmatika. Det finnes mange forskjellige typer treningstilnærminger som kan være effektive, og det er viktig å tilpasse treningen individuelt for å sikre mest mulig nytte og minimal ubehag. Ved å inkludere regelmessig trening i behandlingsplanen, kan personer med PMR oppleve en forbedret livskvalitet og reduserte symptomer. Det er alltid viktig å konsultere en lege eller en treningsfysiolog før man starter et treningsprogram, spesielt hvis man har en underliggende medisinsk tilstand som PMR.

FAQ

Hva er noen vanlige typer trening for personer med polymyalgia revmatika?

Noen vanlige typer trening for personer med polymyalgia revmatika inkluderer aerob trening som jogging og svømming, styrketrening for å bygge muskelstyrke, og fleksibilitetstrening for å forbedre bevegelsesområdet i leddene.

Hva er polymyalgia revmatika?

Polymyalgia revmatika er en inflammatorisk sykdom som primært rammer eldre mennesker. Symptomene inkluderer smerte, stivhet og begrensninger i bevegelse, spesielt i skulder- og bekkenområdet.

Hvorfor er trening viktig for personer med polymyalgia revmatika?

Trening kan bidra til å forbedre muskelstyrke, fleksibilitet og generell funksjonsevne hos personer med polymyalgia revmatika. Det kan også redusere smerte og stivhet, forbedre sirkulasjonen og styrke immunforsvaret.

Flere nyheter